Zomerse kunst, gemaakt door de kunstenaars van Amerpoort

Exposanten SUMMERTIME met hun werken. V.l.n.r. Daan Sonnenberg, Jaap Aalten en Piet Schopping 

 

U heeft het vast al wel gezien: de kleurrijke schilderijen die de muren van Zinn sieren.  De kunstenaars die bij zorgorganisatie Amerpoort hun creatieve talenten ontwikkelen, lieten zich voor deze nieuwe expositie inspireren door de zomer. Vanuit de ateliers Pastorie de Elleboog in Amersfoort en Atelier Baarn vonden de vrolijke en kleurrijke schilderijen hun weg naar de muren van Zinn. Voor de meeste kunstenaars is het niet hun eerste expositie. Er waren er al vele, al dan niet rond een bepaald thema, in binnen- en buitenland. 

Nu dus, voor de tweede keer, in Zinn. Met nieuwe schilderijen, vol zon en zomerse kleuren. U ziet de zee, het strand, de camper en de caravan, waarmee een van de kunstenaars als kind op vakantie ging. U ziet bloemen, vogels, vissen en vertier, alles wat je zo blij kan maken in de zomer. 

Vakantie en zon

Wat betekent de zomer voor de kunstenaars? Voor Jaap Aalten is dat vakantie in Turkije. Wat hij daar ziet, zoals de kleding van de mensen, slaat hij op in zijn hoofd en zet hij met kleurpotlood op papier zodra hij weer in het atelier aan het werk gaat. Voor Daan Sonnenberg betekent de zomer wolken, zon, lekker zwemmen, én op vakantie gaan in een ander huis met een strandtent. En ook Piet Schopping, van wie een schilderij de poster siert, is dol op dezomer. Als het maar even kan, staat hij met zijn hoofd in de zon. Het meest geniet hij van zijn jaarlijkse reis naar een zonnig vakantieland!

Kunst kopen

Kom ook genieten van de zomer, in Zinn. De expositie loopt tot eind augustus en is te bezichtigen op donderdag en vrijdag, van 10.30 tot 12.00 uur, en op andere momenten waarop Zinn of Paaskerk geopend zijn voor activiteiten. Alle werken zijn te koop. De schilderijen kun je reserveren en na afloop van de expositie aankopen via Amerpoort. Ook staat er in de lounge een molen met een grote selectie aan kaartensets van Amerpoort, die u ter plekke kunt aanschaffen.  

 

|

 'Reikhalzen naar het leven'

 

Yentl Flavour bestaat uit Anna Maria Roos (zang), Judith Richel (viool) en Allert van der Heijden (gitaar en percussie).

 

Over de innerlijke kracht van een jonge joodse vrouw in de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Over haar mededogen en onuitblusbare vertrouwen in het leven, in de liefde. Haar dagboeken en brieven zijn tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor velen.

Het trio Yentl Flavour laat haar dagboekteksten tot leven komen. Deze worden afgewisseld met prachtige, veelal Jiddische, liederen samen met instrumentale klanken.

Wanneer: Vrijdagavond 26 april. Meer info: https://zininbaarn.nl/.../voorstelling-reikhalzen-naar.../

Wanneer: Vrijdag 26 april
Tijd: 20:00 – 21:15 uur
Waar: Paaskerk, Oude Utrechtseweg 4a, Baarn
Kaarten €10,- (incl. drankje na afloop)
Kaartverkoop aan de deur én vooraf in Zinn bij de Paaskerk op:
zondag 21 april na de viering (11:15 uur),
vrijdag 19 en 26 april (10:30-12 uur)
Reserveren is mogelijk op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

|

 Tot begin september is er een prachtige kleurrijke expositie te bezichtigen. Verschillende kunstenaars van Amerpoort leverden een grote variatie aan kunst: schilderijen, beschilderde borden, bekers en stoelen. Ook zijn er mapjes met mooie kaarten én de nieuwe kunst-agenda 2023. Alles is te koop. De kleinere items kunnen ter plekke worden aangeschaft. De schilderijen kun je reserveren en na afloop van de expositie aanschaffen via Amerpoort.

 Extra openingstijden

Afgezien van de wekelijkse openingstijden, donderdag en vrijdag van 10.30 tot 12.00 uur, is de expositie ook geopend tijdens de Open Atelier Route (27 en 28 augustus, van 14.00 tot 17.00 uur) en het Cultureel Festival (3 september, van 14.00 tot 17.00 uur).

Ook dan verkoop. Bovendien kun je dan ook even heerlijk rustig in de mooie binnentuin zitten, met en kopje koffie of thee (contactloos betalen).

Filmpje

Bekijk ook de korte impressie die RTVBaarn maakte van de expo,

via de link :  https://youtu.be/vV_XWXIunlg

|

De ontbrekende regel

 Tijdens de bezinningsbijeenkomst op de avond van 4 mei werd in de Pauluskerk een gedicht voorgelezen van Bastiaan van de Graaf van de Amalia-Astroschool.

Bastiaan was er zelf niet, een medeleerling (Mink Wijnhoven) nam die taak op zich en deed dat meer dan voortreffelijk. En gelukkig droeg Mink het volledige gedicht voor, want in het uitgedeelde programma en later ook in de Baarnsche Courant was een regel weggevallen:

 

|

Lees meer...

 

 

“Indrukwekkend als je dat allemaal zo leest” zegt een mevrouw die net thuiskomt, terwijl ik het bord dat in haar tuin staat, lees. Het is één van de borden die door het 4 en 5 mei comité in de tuinen van mensen is geplaatst, met daarop de verhalen over de bewoners van die huizen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik vraag de vrouw of ze, voor het plaatsen van het bord, al wist wat zich in haar woning had afgespeeld, maar dat was niet het geval. Ze vertelt dat ze onder de indruk is. Het verhaal van deze mensen heeft hen dichter bij haarzelf gebracht. Ze heeft meer begrip voor hun keuzes en hun daden gekregen.

|

Lees meer...

We hebben een pup in huis, een heerlijk levenslustig beest. De vorige hond werd zestien en een half en was in zijn laatste fase heel rustig. Ik was dan ook vergeten hoe druk die begintijd ook alweer was. Onze pup reageert op alles en is overenthousiast. Pantoffels verdwijnen, het vloerkleed wordt onder de bank vandaan getrokken en bij elke ferme correctie kijkt ze met een verbaasde blik in onze richting alsof ze zeggen wil: “Ja maar, zie jij dan niet hoe leuk dit allemaal is?” Om er vervolgens stug mee door te gaan.

 Paaskerk

|

Lees meer...

  

Afgelopen week liep ik de kerststallenroute in Baarn. Samen met Lisa (fictieve naam), het kind dat via pleegzorg regelmatig bij me komt, liep ik langs allerlei verschillende bouwwerken in de tuinen van mensen. De route wordt, in mijn beleving, ieder jaar mooier. Lisa en ik verwonderden ons om de creativiteit van kikkers met een mondkapje, de storm in de woestijn, de stal met flesjes als poppen, lego, nijntje en ga zo maar door. Bij de kerstengel vol met wensen, bleven we staan. Samen met ons stond er een groep kinderen, die één voor één hun wensen op schreven.

|

Lees meer...

“Iedereen heeft meegeholpen. Degene die kan zagen, heeft gezaagd. De schuurders hebben geschuurd en de schroevers hebben de schroeven erin gedraaid” zegt de enthousiaste begeleider van Sherpa houtwerk. Met elkaar staan we de door hen gemaakte tafel voor de Paaskerk te bewonderen. Vol trots laten ze het resultaat zien. Het is een prachtig meubelstuk geworden die een plek gaat krijgen in de net verbouwde ontmoetingsruimte, Zinn. Met deze tafel valt alles samen. Bij het zoeken naar een juiste naam, was er even twijfel of er gekozen zou worden voor ‘zingeving centrum’ of toch ‘ruimte voor zingeving’. Voor dat laatste is gekozen. Het lijkt iets kleins, maar toch zegt een naam zoveel.

|

Lees meer...

 

 

“Nederland kleurt rood, donkerrood” hoorde ik iemand zeggen toen ik door Baarn fietste. Even hoopte ik dat het zou gaan over de vele klaprozen die overal in de bermen te zien zijn, maar nee; het ging over de kleurcode van ons land met betrekking tot corona. Ondanks dat ik natuurlijk best weet hoe het ervoor staat, gaf de opmerking onrust. Twijfel en onzekerheid speelden op over alles wat ik allemaal alweer zou willen, waar ik naar uitkijk en wat op losse schroeven staat.

|

Lees meer...

 Jongeren hebben het zwaar in deze tijd. Ze worden beknot in hun vrijheid en leveren vooral in om te voorkomen dat anderen ziek worden. Voor henzelf heeft het coronavirus vaak geen directe gevolgen, maar ze moeten zich wel schikken naar de maatregelen om anderen te beschermen.

 

Daar reageert iedereen op zijn of haar eigen manier op. Er zijn er die gaan rellen. Er zijn er ook genoeg die verstandig en verantwoordelijk met de maatregelen omgaan. In mijn ervaring is dat gelukkig de grootste groep. Dat er dan toch nog ruimte is voor inspiratie en ontmoeting tussen jongeren werd duidelijk toen ik in de Boni was voor wat boodschappen. Daar ving ik een gesprek op van drie jongeren terwijl zij aan het werk waren. Hun gesprek ging over religie.

|

Lees meer...

 

 

Wat gaat het snel ineens. Vorige

maand meldden we dat er nog een

heleboel moest gebeuren, nu kunnen

we de oplevering aankondigen! Als

alles gaat zoals het moet, is dat op 15

april. Weliswaar is dat de oplevering

door de aannemer van de verbouwing.

Misschien is alle schilderwerk

buiten nog niet klaar. En binnen moet

er nog wel wat gebeuren, maar toch…

Buiten als nieuw 

Wij maken ons op voor de laatste ronde. Afgezien van wat kleinigheden heeft de aannemer, Firma Van den Hengel, het project afgerond. Een kleine maand eerder dan verwacht.

 

|

Lees meer...

De verbouwing is al een flink eind opgeschoten

en ligt op schema. Je ziet hoe de entree gaat

worden, binnen zijn de ruimtes klaar, maar we

zijn er nog niet. Dat zit ‘m in de details.

 

Link naar filmpje: verbouw zalencentrum deel 2  

 

Link naar filmpje: nieuw Beeld en Geluid 

 

Voortgang

Het plafond van de entree zit erin, maar de

overige systeemplafonds moeten nog worden

geplaatst, inclusief alle verlichtingsarmaturen.

De tegelzetter is bezig met betegeling van de

toiletten en de vloer van de spoelkeuken.

Muren worden gestuukt en gesausd.

Het aanleggen van de bekabeling voor data en

elektra en het maken van de aansluitingen is een

doorlopend proces. De schilder begint voorzichtig,

waar dat al mogelijk is, aan zijn werk.

Het nieuwe centrum groeit, maar is nog niet voldragen.

 

Gastvrije kerk

 

|

Lees meer...

Filmpje voortgang verbouwing achter de Paaskerk

De verbouwing van het deel van het oude zalencentrum dat de Paaskerk behoudt, ligt goed op schema.

Regelmatig komen Paaskerkers een kijkje nemen, maar vanwege de veiligheid mag je niet op het bouwterrein komen. Om toch iets te laten zien van de vorderingen, heeft PaasBest een filmpje gemaakt. Het staat op de website (www.paaskerk.nl, klik op diensten, en dan op: vieringen met beeld) en is ook te zien via deze link: https://youtu.be/5Eb387tVG2Y

 PaasBest 

|


Hoe ingewikkeld is het dat we dit jaar met maximaal 30 kerkgangers minder ruimte hebben om samen te gedenken wie ons zijn ontvallen als gemeenschap. Graag ontvangen we in ieder geval de nabestaanden die willen komen gastvrij. Daarom bieden we deze gedachteniszondag twee korte vieringen aan, waarvoor we de familie persoonlijk uitnodigen: de eerste start om 10 uur en de tweede om 12 uur. Zoals altijd worden de namen genoemd en de gedachteniskaarsen gebrand, nu verdeeld over twee viermomenten.

|

Lees meer...

Gedenken in Baarn op 1 november

De maand november is een maand van namen noemen en van lichten ontsteken.  Een tijd van gedenken: onze dierbare doden. Het gebeurt op begraafplaatsen, thuis en in kerken. In deze tijd kan veel niet doorgaan of moet het anders. Digitaal of in eigen kring thuis. De kerken hebben hier ook opnieuw over nagedacht. Een avond van gedenken met medewerking van de Baarnse Bach Cantorij moest vanwege de coronamaat-regelen worden geannuleerd. We hebben gezocht naar een alternatieve vorm. Want juist deze tijd vraagt om verbinding, om troost. Afscheid nemen van een dierbare is voor veel mensen zo anders verlopen. Soms kon er helemaal geen afscheid worden genomen. Dit heeft gevolgen voor hoe mensen met hun verlies en verdriet leven.  

  Open Paaskerk

|

Lees meer...

Van 1 tot en met 8 oktober is het Week tegen Eenzaamheid. Door het hele land is er dan extra aandacht voor het thema eenzaamheid. Ook vanuit Welzijn Baarn. Wij ondersteunen deze aandacht van harte. Initiatieven vanuit de Paaskerk:

 

|

Lees meer...

Haagse Gemeenschap van Kerken luidt noodklokken voor vluchtelingenkinderen Griekenland

 Baarnse gemeenschap luidt mee

 Om 9:30 uur luiden de kerkklokken rond het Plein in Den Haag:

 acht minuten en 20 seconden

dat is precies 500 tellen

500 minderjarige asielzoekers

 zou Nederland op moeten nemen uit de  vluchtelingenkampen

op de Griekse eilanden

 Dat vinden meer dan 100.000 ondertekenaars van de petitie #500kinderen

173 gemeenten

5 provincies en veel hulporganisaties waaronder Vluchtelingen Werk, Defence for Children, Stichting Vluchteling en Kerk in Actie.

 Om 9:30 uur overhandigen 12 organisaties deze petitie aan de woordvoerders asiel & migratie van de Tweede Kamer. 

 Door de coronacrises en de branden in het Griekse kamp Moria is de nood nog hoger. Achter elk getal schuilt een persoonlijk levensverhaal 🔔Acht minuten en 20 seconden, dat is precies 500 tellen. 500 is het aantal minderjarige asielzoekers dat Nederland op zou moeten nemen uit vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Dat vinden meer dan 100.000 ondertekenaars van de petitie #500kinderen (www.500kinderen.nl), 173 gemeenten en 5 provincies, net als vele kerken, artsen, wetenschappers, (oud)politici van alle kleuren, prominenten, de groep voormalig onderduikkinderen en vele mensenrechten- en noodhulporganisaties.

 

 

 

Om half tien overhandigen 12 organisaties, waaronder VluchtelingenWerk, Defence for Children, Stichting Vluchteling en Kerk in Actie, deze petitie aan de woordvoerders asiel & migratie van de Tweede Kamer.

 

 

 

Ds. Derk Stegeman van de Protestantse Kerk Den Haag zegt: “We hopen dat onze noodklokken niet alleen op het Plein maar in heel Nederland te horen zullen zijn, en dat veel plaatselijke kerken dit gebaar over zullen nemen. Op een ander moment van de dag willen we vanuit de Haagse Gemeenschap van Kerken ook een wake houden. Waken, dat betekent voor mij wakker zijn, alert blijven en oog hebben voor mensen in nood. Waken is een verbindend gebeuren: iedereen, christelijk, anders religieus of niet-religieus kan eraan meedoen en wakker blijven, waken. Laten we ons hart openen voor de kinderen uit Griekenland!”

 

 

 

Luid klokken Doet u ook mee? Wat zou het mooi zijn als in vele gemeenten in Nederland om 9.30 uur de kerkklokken worden geluid - en wakes worden gehouden.

 

We hopen dat u hieraan mee wilt doen, ook al is de voorbereidingstijd erg kort.

 

 

Marleen Kool, predikant van de Paaskerk in Baarn: “ Ik hoop dat door heel het land, ook hier in Baarn veel klokken zullen luiden. Klokken van de kerken, bellen en klokken bij ons thuis. We lezen en horen dagelijks van honderduizenden mensen op de vlucht. Wereldwijd. Dat zijn getallen waar je niet bij kunt. Of waar je je misschien door bedreigd voelt. Maar, achter elk getal schuilt een verhaal, een persoonlijk verhaal, van een man, een vrouw, een kind. 

|

Haagse Gemeenschap van Kerken luidt noodklokken voor vluchtelingenkinderen Griekenland

 Baarnse gemeenschap luidt mee

 Om 9:30 uur luiden de kerkklokken rond het Plein in Den Haag:

 acht minuten en 20 seconden

dat is precies 500 tellen

500 minderjarige asielzoekers

 zou Nederland op moeten nemen uit de  vluchtelingenkampen

op de Griekse eilanden

 Dat vinden meer dan 100.000 ondertekenaars van de petitie #500kinderen

173 gemeenten

5 provincies en veel hulporganisaties waaronder Vluchtelingen Werk, Defence for Children, Stichting Vluchteling en Kerk in Actie.

 Om 9:30 uur overhandigen 12 organisaties deze petitie aan de woordvoerders asiel & migratie van de Tweede Kamer. 

 Door de coronacrises en de branden in het Griekse kamp Moria is de nood nog hoger. Achter elk getal schuilt een persoonlijk levensverhaal 🔔

|

Adempauze - iedere woensdagavond een avondgebed in de sfeer van Taizé

 Een warme zomer lang stonden op woensdagavond en donderdagochtend de deuren van de Paaskerk open voor twee getijdengebeden. ’s Avonds en ‘s ochtends konden we de weg naar binnen opzoeken, een lichtje aansteken, stilte proeven, mooie muziek en zachtjes zingen voor wie wilde. Een moment om op te ademen. Nu alles weer van start is gegaan, van werk en school tot van alles wat weer ‘moet’, blijven we ruimte maken voor een Adempauze, een Avondgebed. Iedere woensdagavond in september en oktober. Voorlopig nog van 20:00-20:30 uur, omdat de cantorij niet repeteert. Houd de website of nieuwsbrief Paaspartout op Zondag in de gaten voor wijzigingen. Kom gerust een keer kijken, de sfeer is laagdrempelig, de inrichting ‘corona-proof’. Iedereen van harte welkom. Meedoen of meer informatie: ds. Christine van den End (06 49718486)

 

 

 

 

 

|

 lied als bemoediging

In de Paaspartout van april wordt uitvoerig beschreven op welke wijze de kerkdiensten gevolgd kunnen worden.

Dit kan via www.kerkomroep.nl .  Aangezien er alleen geluid en geen beeld wordt uitgezonden, hetgeen erg jammer is, wordt geprobeerd hierin verandering te brengen.

Een enthousiaste filmer gaat de diensten vanuit de Paaskerk in eigen beheer registreren, monteren en op zijn eigen youtube kanaal plaatsen. De diensten zijn via youtube dus niet rechtstreeks om 10.00 uur te volgen, maar er wordt hard aan gewerkt om deze zo snel mogelijk de link hier  te plaatsen. De link zit "onder" de naam van der viering.

Kerkdienst 29 maart 

Kerkdienst 5 april

Witte Donderdag

Goede Vrijdag

Stille Zaterdag

 Viering Paasmorgen

|

Lees meer...

Opruimen en weer doorgaan

Gestaag vordert het project PaasBest: verkoop van de voormalige kosterswoning, voorbereiding verkoop Brandpunt-locatie en verbouwing van onze eigen ruimtes. Veel gebeurt achter de schermen; onderhandelingen, formaliteiten, gemeentelijke verordeningen, alles vraagt tijd.

 

|

Lees meer...