Expositie schilderijen van Jan Vermaas in Zinn

Jan Vermaas was een natuurtalent, volledig autodidact. Als jongen van een jaar of zestien maakte hij bij verjaardagen al snelle schetsen van de familie. Later, bij Bosch & Keuning, werkte hij eerst als illustrator van boeken, daarna als vormgever van vele, ook landelijke tijdschriften. Daar vond hij ook de liefde van zijn leven, Truke, die er werkte als correctrice/redactrice. Als grafisch ontwerper hield hij van bijzonder perspectief en gedetailleerde uitwerking, wat je ook in zijn latere vrije werk regelmatig terugziet. Hij was veelzijdig, zowel wat betreft technieken als onderwerpen. Inkt, olieverf, aquarel, alles is vertegenwoordigd op de tentoonstelling. Met veel plezier was hij lid van schilder- en tekengroepen. Eerst was er de schildersvereniging ‘De Eemstreek’. Later de schilderclub in het atelier van Jaap de Ruig en het Individueel Creatief Centrum in de Speeldoos. Ook gaf hij zelf tekenles in de Speeldoos, in samenwerking met de Volksuniversiteit.

Het filmpje van de opening is te bekijken via de onderstaande link:

https://youtu.be/G_bjSiE0owM  

| | Hits: 908

Lees meer...

GASTVRIJE KERST IN ZINN EN PAASKERK

 Het wordt een bijzondere Kerst dit jaar in Zinn en de Paaskerk. Van zondag 18 december tot en met vrijdag 6 januari is er in de Stilteruimte een sfeervolle expositie van Kerststalletjes en  Mariabeeldjes uit een aantal privé collecties. In de hal staat een prachtige, kleurrijke Kerststal opgesteld, gemaakt door kunstenaars van de Amerpoort. Aan de muren Kerst-schilderijen die speciaal voor deze tentoonstelling werden gemaakt door kinderen en tieners van een aantal Baarnse scholen en de Paaskerk. Ook de minibieb doet mee, met mooie kerstboeken.   

 Openingsavond in Kerstsfeer

De feestelijke opening is op maandag 19 december, met twee bijzondere concerten. Om 17.00 uur geven Ewa Maria Wagner (altviool) en Kerstin Kendler (viool) een concert met als titel Kerst, Bach & More. Later op de avond is er een inloop-concert, Sing Noël!, door vrouwenkoor Uniek, o.l.v. Kees de Bruijn, tussen 19.30 en 20.30 uur. Gratis entree voor beide concerten. Tussendoor kunt u de Kerst-expositie bekijken.

 Rondom de expositie worden allerlei activiteiten georganiseerd in Kerst-sfeer. Voor sommige moet u zich aanmelden, andere zijn vrij toegankelijk. 

| | Hits: 294

Lees meer...

Expositie PODIUM VRIJ!

Tot en met 9 december is de expositie PODIUM VRIJ! te bezichtigen in Zinn, de ruimte voor zingeving, achter de Paaskerk.

Een oproep aan amateurs om hun werk nu eens aan het publiek te laten zien, leverde veel moois op. De commissie KunstZINNig, die de exposities organiseert, kon kiezen uit prachtige werken. Van iedere exposant is tenminste één werk opgenomen. Er is een grote variatie: olieverf, acrylverf, quilt, borduurwerk, aquarel, vilt, gemengde technieken, beelden, bijna alle technieken zijn vertegenwoordigd.

 Vormgeven aan wat je bezielt

Het resultaat is een mooie afspiegeling van wat creativiteit en inspiratie vermag. Leeftijd (de oudste exposant is 94), achtergrond of techniek vormen geen beperking. Je proeft dat er met hart en ziel is gewerkt. René van den Beld, emeritus predikant maar ook amateur cabaretier, opende de tentoonstelling, in het bijzijn van de exposanten en hun naasten en andere genodigden.

| | Hits: 295

Lees meer...

De bril met blikverzachter

"Ik zou het eens met wat meer liefde doen" werd me toe gebeten toen ik mijn hond veel te streng aanpakte omdat mijn geduld even helemaal op was. Ik schrok van het oordeel, deelde de inhoud, maar vond de reactie veel te kort door de bocht.

Even later liep ik langs een kruispunt bij het spoor richting het Baarnse bos. Een auto stopte nog maar net op tijd voor een fietser. De vrouw op de fiets schreeuwde tegen de automobilist dat hij beter uit moest kijken en foeterde nog even verder terwijl ze door fietste.

Ik dacht na over de felheid van beide reacties en moest als reactie daarop aan een item in een cabaretvoorstelling denken, waar Niels v/d Laan en Jeroen Woe 'de bril met blikverzachter' introduceerden. Natuurlijk ging dat met een dubbele boodschap en veel hilariteit, maar toch vond ik zo'n bril best een goed idee.

 Een paar dagen later zag ik hoe een vrouw het kistje met appels leeghaalde dat mijn buurman had neergezet voor langslopende wandelaars. Asociaal vond ik het dat zij alle appels in haar eigen tas stopte. Mijn oordelen kwamen direct, tot ik me de bril met blikverzachter herinnerde. Ik besloot hem eens op te doen en zag toen ineens een ander perspectief; misschien had de vrouw het financieel zwaar, had ze de appels heel hard nodig en haalde ze voor haar hele familie. Geen idee wat er waar was, het perspectief vanuit het oordeel of het perspectief vanuit de bril met blikverzachter. Toch gaf het laatste me meer begrip voor de situatie van de vrouw en werd ook mijn eigen gevoel er een stuk beter van.

Soms maak ik me zorgen om de toenemende grimmigheid in de wereld. Wat er op het moment gaande is, weet ik niet zo goed, maar ik schrik van alle irritaties, korte lontjes, stress en onrust. Het één steekt het ander aan en de grimmigheid wordt er groter van. Ik vraag me af of de bril met blikverzachter zou kunnen helpen om elkaar te zien, verder dan het eerste oordeel. Veel mensen hebben het zwaar op dit moment. Nu ik de bril steeds vaker opzet, kijk ik met meer begrip naar anderen en reageer ik milder op hun daden. Mocht het zo zijn dat u geïnteresseerd ben geraakt in wat de bril met blikverzachter zou kunnen betekenen, dan mag u hem bij deze, gratis, van me lenen.